Wpisy

Konferencja dla użytkowników Comarch ERP Optima już w listopadzie!

Już 5-9 listopada 2018r. w pięciu miastach: w Krakowie, Katowicach, Poznaniu, Gdańsku i Warszawie Comarch zorganizuje kolejną edycję konferencji pod hasłem „Comarch ERP Optima – wybierz przyszłość”.

Comarch ERP Optima to najpopularniejszy i najchętniej wybierany  program do zarządzania firmą, głównie wśród biur rachunkowych i doradców podatkowych. To system, dzięki któremu Twoja firma będzie działać szybciej, sprawniej i bezpieczniej. Handel, magazyn, kadry i płace to przykładowe moduły, dzięki którym możesz sprawnie kontrolować kluczowe procesy w firmie. Comarch ERP Optima pozwala na obsługę każdego rodzaju procesów biznesowych – od kompleksowej obsługi Klienta, poprzez operacje księgowe, po procedury kadrowo-płacowe.

Na konferencji Comarch będzie można się dowiedzieć o dostosowaniu programu Comarch ERP Optima do nowości w zakresie przepisów podatkowych (e-deklaracje, e-teczki, split payment, JPK ). Możliwe będą również rozmowy z ekspertami Comarch w specjalnej Strefie Klienta, a prezentacje będą poparte życiowymi przykładami konkretnych przedsiębiorstw.

Zgodnie z agendą konferencji poruszane tematy będą dotyczyły rozwiązań: Comarch BI, Comarch e-Commerce, Comarch Mobile, Comarch HRM oraz Comarch TNA, Comarch DMS. Jakie usprawnienia mogą wnieść te systemy? Jakie korzyści mogą przynieść Twojej firmie? Warto pójść na konferencje żeby znaleźć odpowiedź na te i wiele innych pytań.

 

Gdzie dokładnie odbędzie się konferencja?

05.11. Kraków: Centrum Szkol.-Konfer.Comarch, SSE 4, prof. M.Życzkowskiego 23, 31-864 Kraków

06.11. Katowice: Park Inn by Radisson Katowice, ul. Bytkowska 1a, 40-147 Katowice

07.11. Poznań: Hotel Poznański, ul. Krańcowa 4, 62-030 Luboń k/Poznania

08.11. Gdańsk: Hotel Almond, Toruńska 12, 80-747 Gdańsk

09.11.  Warszawa: Radisson Blu Sobieski, Plac Zawiszy 1, 02-025 Warszawa

 

Jeżeli ktoś chciałby wziąć udział w konferencji „Comarch ERP Optima – wybierz przyszłość” wystarczy się zarejestrować na stronie Comarch: https://event.comarch.com/erp/pl/optima2018/

Nowa wersja Comarch ERP XL 2018.2

W nowej wersji Comarch ERP XL 2018.2 wprowadzone zostało 161 nowości, które obejmowało głownie obszary związane z nowymi obowiązkami dotyczącymi ochrony danych osobowych (RODO) oraz mechanizmu podzielonej płatności czyli Split Payment.

Funkcjonalności wspierające nowe obowiązki RODO które zostały wprowadzone obejmują ewidencję zgód na przetwarzanie danych osobowych udzielonych przez osoby fizyczne,  udostępnianie informacji o danych osobowych, operacje anonimizacji ale i także kontrahentów oraz osób przypisanych do kontrahentów.  Dodane zostały również dedykowane rejestry dla administratora danych osobowych: upoważnień, czynności oraz naruszeń przetwarzania danych osobowy.

Natomiast jeżeli chodzi o Split Payment i obsługę przelewów bankowych z  tym związanych to wprowadzone zostały mechanizmy wspierające kontrolę płynności finansowe. Możliwe jest obecnie wysłanie zlecenia przelewu do banku z podziałem kwoty podatku VAT, a także wiązanie płatności rozliczeniowych z technicznymi przeksięgowaniami między rachunkami.

Poza tym z myślą o nowych przepisach dodano również:

nowe deklaracje VAT-7 (18) oraz VAT-7K (12);

dostosowano mechanizm generowania podpisów cyfrowych w systemie do zmienionych przepisów obowiązujących od 1 lipca 2018;

możliwość zbiorczej weryfikacji statusów podatników w Portalu podatkowym Ministerstwa Finansów.

 

Rozwój budżetów, to wprowadzone nowe funkcjonalności takie jak:

graficzna prezentacja wartości budżetu;

wyliczanie wartości wiersza budżetu na podstawie innych wierszy;

ergonomia w tworzeniu planu budżetu: kopiowanie fragmentów budżetu, łączenie budżetów, import etapów z arkusza kalkulacyjnego;

elastyczna praca z interfejsem na planie budżetu: definiowalne kolumny, automatyczne zwijanie wierszy, sumowanie wartości dla etapów.

 

Rozwój obszarów Produkcji i Kompletacji to m.in.:

automatyczne generowanie RW/PW po zarejestrowaniu realizacji operacji produkcyjnej;

nowe funkcje do uruchamiania realizacji (uruchom pozostałe, uruchom pozostałe bez edycji);

raport porównujący normę technologiczną, określoną dla materiałów i operacji z ich rzeczywistą rejestracją na dokumentach ZP;

prezentację operacji i realizacji na liście ZP oraz postępu realizacji na harmonogramie operacji;

automatyczną realizację zlecenia kompletacji z zamówienia sprzedaży.

 

Jeżeli nie masz jeszcze nowej wersji Comarch ERP XL 2018.2, a masz do niej jakieś pytania – skontaktuj się z Nami!

 

Gotowy na RODO, czyli 7 nowych funkcjonalności programów Comarch ERP

RODO 7 nowych funkcjonalności

Przypomnijmy: 25 maja 2018 roku we wszystkich krajach należących do Unii Europejskiej zacznie być stosowane Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych 2016/679 (RODO). RODO obejmuje swoim zastosowaniem wszystkie podmioty prywatne i publiczne, które przetwarzają dane osobowe i w praktyce większość procesów przetwarzania danych.

Nowy obowiązek RODO, czyli nowe Rozporządzenie dotyczące ochrony danych osobowych dosięgnie przedsiębiorców już za nie wiele ponad 2 tygodnie.  Jak już wcześniej pisaliśmy podstawą RODO jest wiele zasad.  Ujmując to w dużym skrócie – zbieranie i przetwarzanie danych osobowych musi być:

  zgodne z prawem,

 przejrzyste,

prowadzone tylko w określonym celu,

bezpieczne w niezbędnym do tego zakresie.

Comarch S.A. wychodząc naprzeciw nowym przepisom – wprowadził do swoich programów ERP (Comarch ERP XT,  Comarch ERP Optima,  Comarch ERP Altum i Comarch ERP XL) nowe funkcjonalności, które w znacznym stopniu pomogą dostosować się do RODO.  Udostępnione zostały poniższe udogodnienia:

  1. Rejestr czynności przetwarzania danych osobowych, który umożliwi prowadzenie i aktualizację  rejestru przetwarzania danych osobowych w systemie.
  2. Rejestr zgód na przetwarzanie danych osobowych, który zawiera informacje o udzieleniu lub cofnięciu zgód na przetwarzanie danych, jak również zgód na przesyłanie informacji handlowych wraz z historią ich udzielenia tzn. treścią udzielonego oświadczenia, datą oraz źródłem pozyskania takiej zgody.
  3. Rejestr upoważnień przetwarzania danych osobowych, czyli zbiór informacji o tym, kto wewnątrz oraz spoza danej firmy otrzymał prawo do wglądu w dane osobowe, w jakim zakresie i na jaki okres.
  4. Rejestr naruszeń przetwarzania danych osobowych  umożliwi zapisanie incydentów, w sytuacji gdyby dane nie były przetwarzane zgodnie z prawem.
  5. Wgląd do danych osobowych, czyli przejrzysty i czytelny wydruk danych dla osoby fizycznej oraz eksport tych danych w postaci XML, konieczne do udostępnienia osobie na jej wyraźną prośbę.
  6. Możliwość anonimizacji danych, co oznacza możliwość trwałego usunięcia danych osobowych na żądanie osoby uprawnionej, pod warunkiem, że w systemie nie istnieją dokumenty, których przechowywanie jest wymagane prawnie.
  7. Opcję logowania działań operatorów, czyli zapisywanie informacji o tym, jakie czynności wykonywał operator, np. jakich zmian w danych osobowych czy jakich wydruków dokonywał.

Warto pamiętać, że nie dostosowanie się do wymogów RODO może skutkować bardzo wysokimi karami  finansowymi, liczonymi nawet w milionach euro. O tym pisaliśmy w poprzednim artykule.

Jeśli masz pytania – skontaktuj się z Nami:

 

Nowa wersje 2018.5.1 Comarch ERP Optima i Comarch ERP e-Pracownik!

Mamy dla Państwa doskonałą informację, mocno wyczekiwaną: właśnie weszła w życie nowa wersja Comarch ERP Optima 2018.5.1 i Comarch ERP e-Pracownik 2018.5.1 !

To ponad 50 nowości i ulepszeń, a przede wszystkim dostosowanie systemów do nowych wymagań  RODO, które wchodzi w życie już 25 maja 2018r.

Najistotniejsze zmiany w Comarch ERP  Optima związane z nowymi przepisami:

  • Wprowadzone zostały funkcje ułatwiające wdrożenie procedur wynikających z wymagań RODO (Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016-679 z dnia 27 kwietnia 2016 r.). Dotyczą one zarządzania danymi osobowymi podlegającymi przetwarzaniu w systemie tj. rejestr zgód na przetwarzanie danych, rejestr czynności przetwarzania danych osobowych, rejestr naruszeń ochrony danych osobowych, rejestr upoważnień dostępu do danych osobowych, anonimizację danych osobowych kontrahenta i przedstawiciela uniemożliwiającą identyfikacji danej osoby.
  • Proces uwzględniania w pliku JPK_VAT faktur wystawionych do paragonów rozliczonych w deklaracji VAT-7 został zautomatyzowany.
  • Wydruk Zaświadczenia płatnika składek Z-3B (dla osób prowadzących działalność) został dostosowany do nowego wzoru opublikowanego na stronie ZUS.
  • Wprowadzona została funkcja zapisywania działań wykonywanych przez operatorów w programie.
  • Deklaracja AKC-WW (6). Wprowadzona została wersja formularza 6 wraz z wydrukiem ( rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 24 stycznia 2018 r. w sprawie wzorów deklaracji podatkowych dla podatku akcyzowego oraz deklaracji w sprawie przedpłaty akcyzy (Dz. U. z 2018 r. poz. 273) dla deklaracji AKC-WW).
  • Dostosowany został wydruk dokumentu Tax Free zgodnie z Obwieszczeniem Ministra Finansów z dnia 22 lutego 2018 r. (poz. 521).
  • Możliwe jest obecnie wpisanie do 20 znaków w polu NIP.
  • W związku z ustawą z 24 listopada 2017 r. o zmianie ustawy o odpadach oraz niektórych innych ustaw od 24 stycznia 2018 r. działa rejestr i baza danych o produktach i opakowaniach oraz o gospodarce odpadami (BDO). Nowy rejestr zastąpił dotychczas funkcjonujący i administrowany przez GIOŚ. Zgodnie z obowiązkiem nałożonym ustawą o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym na Fakturach Sprzedaży drukowany jest numer rejestrowy przydzielony przedsiębiorcy w BDO.
  • Dla wydruków EKO dodany został wydruk Eko – Faktura Pro Forma: Wzór standard, Duplikat . Dodatkowo obecnie jest możliwość seryjnego drukowania zaznaczonych faktur z wykorzystaniem wzoru wydruku Eko – wydruki seryjne: Wzór standard, Duplikat.
  • Umożliwiony został seryjny wydruk listów przewozowych dla zleceń zaznaczonych na liście.
  • Dodana została funkcjonalność automatycznego dodawania zerowego zestawienia czasu pracy za rozliczany miesiąc, podczas naliczania wypłaty etatowej dla pracowników rozliczanych Według zestawienia i nieobecnych cały miesiąc.

 

Najistotniejsze zmiany w Comarch ERP e-Pracownik związane z nowymi przepisami:

  • Mobilna aplikacja natywna na system iOS – Comarch HRM (Human Resource Management). Aplikacja pozwala skorzystać w wygodny sposób na telefonach iPhone z najważniejszych funkcji systemu (np. planowania i zatwierdzania urlopów).
  • Poszerzono zakres rejestrowania w Historii Operacji czynności wykonywanych przez Użytkowników w aplikacji Comarch ERP e-Pracownik. Od wersji 2018.5.1 dodatkowo zapisywane są informacje o: przygotowaniu powiadomienia mailowego w związku z wykonaniem operacji powodującej wysłanie wiadomości e-mail, wykonaniu wydruków dostępnych w Comarch ERP e-Pracownik, pobraniu przez Użytkownika dokumentu udostępnionego w Intranecie, pobraniu przez Użytkownika CV osoby składającej aplikację.
  • Dodano informację dla administratora o dacie ostatniej synchronizacji danych kadrowo-płacowych oraz danych binarnych odnotowanej w modelu usługowym (na serwerach Comarch). Informacja ta jest wyświetlana w części Administracja > Konfiguracja > Model usługowy. Dla pozostałych Użytkowników dodano krótkie komunikaty informujące o przebiegu synchronizacji.
  • Podczas naliczania wypłaty dla pracownika w systemie ERP, w przypadku gdy pracownik ma zerowy czas pracy ze względu na nieobecności, automatycznie dodawane jest zerowe zestawienie czasu pracy.

 

Jeśli masz jakieś pytania – skontaktuj się z nami!

 

RODO – zmiany od 25 maja 2018r. dotyczące ochrony danych osobowych

25 maja 2018 roku wchodzi w życie RODO, czyli nowe unijne rozporządzenie dotyczące ochrony danych osobowych. Zmiany, jakie do tego czasu muszą wprowadzić firmy w krajach członkowskich są znaczące, a niedostosowanie się do nich grozi wielomilionowymi karami. Warto zapoznać się z najważniejszymi zmianami zachodzącymi w rozporządzeniu i rozpocząć przygotowania już teraz. 

RODO, zwane także GDPR lub Ogólnym Rozporządzeniem o Ochronie Danych to Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. Rozporządzenie weszło w życie 17 maja 2016 r. Zacznie ono obowiązywać bezpośrednio w krajowych porządkach prawnych od 25 maja 2018 r. Rozporządzenie wiązać będzie wszystkich, którzy przetwarzają dane osobowe w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą.

Reforma ma pozwolić obywatelom UE i przedsiębiorcom na czerpanie maksymalnych korzyści z tzw. Jednolitego Rynku Cyfrowego, przy jednoczesnym zachowaniu bezpieczeństwa danych osobowych i poszanowaniu prawa do prywatności.

Czym więc są dane osobowe?  Zgodnie z artykułem 4 ust.1 RODO dane osobowe to wszelkie informacje o zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osobie fizycznej. Możliwa do zidentyfikowania osoba fizyczna to osoba, którą można bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować, na podstawie identyfikatora takiego jak: imię i nazwisko, numer identyfikacyjny, dane o lokalizacji, identyfikator internetowy etc.

W związku z tym RODO będzie dotyczyło wszystkich firm, które gromadzą i wykorzystują dane dotyczące osób fizycznych. Obejmie to zarówno duże korporacje jak i niewielkie rodzinne przedsiębiorstwa. Informacje o tym, jakie dane i w jakim celu są zbierane, kto jest ich administratorem, jakim podmiotom mogą zostać udostępnione oraz o prawach przysługujących osobom, których dane dotyczą będą przekazywane w „czytelnej” i łatwo dostępnej formie tak by osoba, która udostępnia swoje dane wiedziała na co wyraża zgodę.

Dotychczas w każdym z państw członkowskich UE obowiązywały różne zasady w zakresie ochrony danych osobowych. Każde państwo każdorazowo musiało dostosowywać swoje polityki do reguł obowiązujących w danym kraju. Natomiast nowe prawo dotyczące ochrony danych osobowych, które ma wejść w życie 25 maja 2018r. ma na celu ujednolicić zasady w całej Europie tak, aby było aktualne niezależnie od rozwoju technologii.

Nowe rozporządzenie reguluje kwestię „prawa do bycia zapomnianym”( prawo do usunięcia danych). Osoba, której dane dotyczą, będzie mogła żądać od administratora danych ich usunięcia (bez zbędnej zwłoki), jeżeli dane te nie są już niezbędne do celów, w których były zbierane lub w inny sposób przetwarzane. Administrator musi usunąc dane jeżeli zachodzi jedna z następujących okoliczności:

  • osoba, której dane dotyczą cofnęła zgodę;
  • osoba, której dane dotyczą wniosła sprzeciw wobec przetwarzania danych osobowych jej dotyczących;
  • dane osobowe były przetwarzane niezgodnie z prawem;
  • dane osobowe muszą zostać usunięte w celu wywiązania się z obowiązku prawnego przewidzianego w prawie Unii lub prawie państwa członkowskiego, któremu podlega administratora.

Artykuł 17 Rozporządzenia gwarantuje usunięcie danych osobowych w określonych przez dokument okolicznościach. Dane muszą być usunięte też u wszystkich administratorów przetwarzających te dane w ramach umów pomiędzy sobą, wszystkich łącz do nich oraz ich replikacji (również ze wszystkich kopii tych danych, jakie firma posiada). Samo zaś wycofanie zgody na przetwarzanie danych ma być o wiele prostsze niż do tej pory.

Osoba powierzająca dane ma również prawo do ograniczenia przetwarzania danych (zgodnie z artykułem 18 rozporządzenia) jeżeli:

  • osoba, której dane dotyczą, kwestionuje prawidłowość danych osobowych – na okres pozwalający administratorowi sprawdzić prawidłowość tych danych;
  • przetwarzanie jest niezgodne z prawem, a osoba, której dane dotyczą, sprzeciwia się usunięciu danych osobowych, żądając w zamian ograniczenia ich wykorzystywania;
  • administrator nie potrzebuje już danych osobowych do celów przetwarzania, ale są one potrzebne osobie, której dane dotyczą, do ustalenia, dochodzenia lub obrony roszczeń;
  • osoba, której dane dotyczą, wniosła sprzeciw na mocy art. 21 ust. 1 wobec przetwarzania – do czasu stwierdzenia, czy prawnie uzasadnione podstawy po stronie administratora są nadrzędne wobec podstaw sprzeciwu osoby, której dane dotyczą.

Jeżeli przetwarzanie zostało ograniczone, takie dane osobowe można przetwarzać, z wyjątkiem przechowywania, wyłącznie za zgodą osoby, której dane dotyczą.

Surowe kary.

Chcąc wymusić przestrzeganie przepisów, rzecznicy ochrony danych osobowych (w Polsce – Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych) będą mogli nakładać surowe kary na podmioty, które dopuszczają się naruszeń. Kary administracyjne mogą wynieść:

  • 10 milionów euro lub do 2% wartości rocznego światowego obrotu przedsiębiorstwa
  • do 20 000 000 euro lub – w przypadku przedsiębiorców – do 4% całkowitego rocznego światowego obrotu z poprzedniego roku obrotowego.
  • 100 tysięcy złotych kary administracyjnej, za naruszenia spowodowane przez administrację publiczną (według projektu z dnia 13.09.2017 roku ustawy o ochronie danych osobowych)

W RODO podany jest jedynie maksymalny wymiar kary. Należy mieć na uwadze, że kary te będą nakładane proporcjonalnie, w zależności od skali naruszenia przepisów.

Rozporządzenie o ochronie danych osobowych (RODO) daje 72 godziny przedsiębiorcy na zgłoszenie, że doszło do naruszenia danych z jego bazy.” Zgłoszeniu powinno towarzyszyć wyjaśnienie przyczyn opóźnienia, a informacje mogą być przekazywane stopniowo, bez dalszej zbędnej zwłoki”. Nie chodzi jednak tylko o zgłoszenie tego do organu nadzorczego jakim jest Generalny Inspektor Danych Osobowych (GIODO), ale również do wszystkich osób, których dane wyciekły. W przypadku braku możliwości poinformowania każdej osoby indywidualnie, konieczne będzie umieszczenie publicznie dostępnej informacji o naruszeniu, która będzie mogła trafić do wszystkich zainteresowanych. Będzie trzeba też poinformować, jakie to ryzyko za sobą niesie oraz wydać zalecenia, jak zminimalizować skutki wycieku.

Są jednak wyjątki. W RODO znalazł się także zapis, że administrator danych nie będzie musiał zgłaszać naruszenia, jeśli „jest w stanie wykazać zgodnie z zasadą rozliczalności, że jest mało prawdopodobne, by naruszenie to mogło powodować ryzyko naruszenia praw lub wolności osób fizycznych”.

 

Firmy mają bardzo mało czasu na dostosowanie się do Rozporządzenia RODO i jeżeli nie są jeszcze gotowe – warto zacząć już dziś, bo jak wiadomo: bezpieczeństwo jest w tym wszystkim najważniejsze. To właśnie do przedsiębiorstw należy decyzja jakie narzędzia wybiorą. Państwa unijne będą ich tylko rozliczać z efektów, a nie z rozwiązań.

 

Podstawa prawna:

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) ((Dz. Urz. UE L 119 z 4.05.2016, z późn. zm.).

 

Zapraszamy do kontaktu z Nami.